OVNIVERZUM*

Htio sam da obradim Titinu priču na uzbudljiv, pikantan način, sa mrvicom pritajene erotike iz života čileanske tinejdžerke koja se bori za pažnju školskih drugara i simpatije (“nema pojma šta da obuče,ali to nije strašno – problem je u tome što Titi za svojih trinaest godina nijednom nije vidjela vanzemaljce”), pa onda malo suspensa, pa letećih tanjira pa još malo obrta (“možda su oni i prešli pola galaksije i zaustavili se iznad njene kuće, ali njoj u tom trenutku pada na pamet da ipak treba da obuče onu tamnozelenu sa izrezom i nabaci nezainteresovan pogled kada mu noćas bude rekla dobro veče”).

Ali priča ne ide tako. U stvari, Titi je tada imala svega pet godina i dopadao joj se mali susjed Giuliano sa kojim je gledala Garfilda, ili se trotinetom spuštala niz vrtoglave ulice Taltala prema Pacifiku da bi se igrala na plaži. I to je to. Ostalo ću prenijeti onako kako mi je ona ispričala dvadeset godina kasnije na terasi u Viža Krespo, en la pampa y la via ;)

Taltal se nalazi na obali sjevernog Čilea, na oko sat vožnje od velike opservatorije Paranal u pustinji Atakama. Čitav kraj je poznat po čestim viđenjima NLO-a, pa mještani vjeruju da to ima veze sa velikom količinom minerala u tlu koji posjetiocima služe kao gorivo. Skeptične pridošlice smatraju da velika količina minerala u tlu utiče na mještane tako da vide i čuju razne stvari. Ne znamo šta vanzemaljci misle o jednima i drugima, mada smo skloni da vjerujemo da ih ozbiljno boli tahionski probijač Švarcšildovog radijusa za sve u šta smo mi skloni da vjerujemo :)
U svakom slučaju, Titi je upravo večerala sa dadiljom gledajući TV kada je počela gužva na ulici i sve jača zvonjava na vratima. Požurile su da otvore i vidjele susjeda Miguela od prekoputa koji je zadihano blebetao o tome kako moraju smjesta izići. Nije im bilo jasno šta čovjek hoće, ali su onda ugledale čitav komšiluk kako stojeći na trotoaru gleda uvis dok im zapanjena lica obasjava oval bijele svjetlosti visok kao kuća, koji samo što nije dodirivao balkon Titine sobe na posljednjem spratu. Neko je viknuo – Marsovci su stigli!, ali niko nije reagovao jer je oval počeo da pulsira a onda se sveo na tačku i nestao. Titi je, ukipljena kao i drugi, ostala da gleda u prazno noćno nebo kada su joj se pridružili majka i brat koji su izašli iz taksija. Brat je izvalio – “Mora biti da nam još trče po kući” a onda je pakosno dodao – “osim ako nisu malo prilegli… u tvoj krevet”, na što se petogodišnja Titi zaledila, a on je otišao da ispita tragove koje su posjetioci ostavili.
Od tada su ona i brat često pričali o tome kako su možda i sami vanzemaljci, jer jedino to može objasniti njihovu nevjerovatnu potrebu da iz svježe raširenog rublja sišu vodu koja miriše na deterdžent. Titi se sjeća da je dugo zatim pred spavanje zamišljala kako će je sjajni leteći tanjir odvesti sa sobom i kako će joj nedostajati njene kuce Boni i Latara…
* OVNI – “Objeto Volador No Identificado” (šp.) – NLO

3 thoughts on “OVNIVERZUM*

  1. titi kaže:

    los cordeeeeeeeros invasores del espacio exterior!!! o los cordeeeeeeeros montenegrinos que invadieron chile!!!!!!!! =o

  2. jejeje, esos son corderos marcianos.
    No te preocupes, los corderos invasores montenegrinos estan con los cerdos invasores yankis en afganistan… :/

  3. titi kaže:

    es muy grande el ovniverzum :(

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: