Predigra

Horasio Ferer je i dalje živ, onako penzionerski u ulici Alvear na Rekoleti. Ne izlazi mnogo, ali rado uzvrati pozdrav prolaznicima. Iako rođen na suprotnoj obali, u Montevideu, još krajem šezdesetih je obećao da će se ponovo roditi u Buenos Airesu. Kada tako postavite stvari, starenje ne bi trebalo da predstavlja neki problem (osim kad bole krsta, popušta prostata i kasni penzija :) )

Ovo je mogući prevod tog obećanja – Preludio para el año 3001.

Rodiću se ponovo u Buenos Airesu – jedne junske večeri, sa strašnom željom da volim i živim, konačno ću se opet roditi, biće trihiljadeprva, i jesen, nedjelja na trgu San Martin. A tri psića lutalice lajaće na moju sjenku, dok sa skromnim prtljagom stižem iz onostranog i kleknuvši u moju La Platu (divnu i prljavu) umijesiću sebi novo neumorno srce od blata i soli. Prići će mi čistači cipela i pajaci i vještice, moji besmrtni drugari, vičući mi – “Hajde, ‘ej! Rodi se, rodi, ‘ajde mali, uleti brate kad je gusto… al’ zar nije tako dobro umrijeti i roditi se?!”

Rodiću se iz stvari za kojima čeznuh dugo, kućna božanstva će šapnuti – “Vratio se…!” , poljubiću uspomenu na tvoje davno usnule oči i završiću ti onu (na pola ostavljenu) pjesmu. Pojaviću se iz voća i pijačne gužve, u kafeu punom dremljive prašine, u međuzvjezdanom metrou (od Majskog trga do Saturna) i u štrajku radnika na Jugu… Ali vidjećeš da ću se roditi godine trihiljadeprve, među svim onim klincima kojih nema (al’ će doći), sići ćemo na Zemlju, našu zemlju i kunem ti se da ćemo Buenos Aires opet iznova podići. Nosiću karanfil sa druge planete za reverom, pa i da se niko više ne rodi – evo ja ću! – grade tridesetprvog vijeka, samo da znaš – rodiću se, roditi ponovo!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: