things gonna slide

“The future is quiet different to the present. The one thing it has in common with the present is that we'll still call it present even though it's the future”
Flight Of The Conchords

Prije pola vijeka u budućnost se gledalo hrabro: pedesetih i šezdesetih nekako se podrazumijevalo da će automobili jednom letjeti a točkovi su odbačeni kao nepotrebni i ružni. Očekivanje jedne slavne budućnosti dalo je krilca čak i kolima koja su ostala na zemlji (i na točkovima), izgledala su flight-ready i bilo je samo pitanje dana kada će im nevidljiva ruka napretka ugraditi antigravitacioni pogon. Kako se budućnost približavala, optimizam svemirske ere je postajao sve oprezniji i točkovi su se vratili. Tako su sedamdesetih i osamdesetih  budućim nebom i dalje letuckala buduća kola (i to hibridna: malo leteća a malo japanska :) mada prilično nesigurno, kao da svakog trenutka mogu ostati bez razloga koji ih drži u vazduhu. U jednom trenutku su aterirala, malčice posramljeno, i šmugnuvši u sporednu ulicu osjećala malo krivice zbog iznevjerenih očekivanja tolikih prethodnih generacija, ali ih je poslije svega nekoliko kilometara obuzimalo veliko olakšanje jer je pritisak vjere u progres (dovoljno jak da decenijama savladava gravitaciju) iznenada nestao. Krajem dvijehiljaditih, budućnost je konačno stigla. Let je završen a točkovi se ponovo podrazumijevaju. Ostaje samo da vidimo šta će ih okretati…

2 thoughts on “things gonna slide

  1. Modesty_Art kaže:

    Manje hrabrosti→ Manje slobode→Manje ‘krila'→Više gravitacije…:-)

  2. bloodymir kaže:

    To se zove arogancija ljudske rase, i dobro je da se desilo razocarenje, pa valjda na neki nacin donese i otrijeznjenje. Sva automatika, vjestacka inteligencija, neuronske mreze itd. ispisali su istu putanju.

    Inace ilustracija (ironijom) asocira na Perjovschija, ima kod njega takvih dosta, samo mi je tezina sad da trazim.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: