Glasovi sa radija

U vrijeme o kome govori Sabato u “Junacima i grobovima”, četvrt Barakas su uglavnom činile bogataške rezidencije, ružičnjaci, čaj i dokolica. Sto godina kasnije, u vrijeme o kome govori Solanas u filmu “Sur”, Barakas je zapušten i prašnjav kraj pun uspomena, dućana na uglovima, sitne industrije i željezničkih kolosjeka. Uz glavnu prugu koja vodi do zloglasne stanice Konstitusion smještena je stara psihijatrijska bolnica “El Borda”. Početkom XX vijeka tu je bio čitav grad ludaka, sa čak šest hiljada stanovnika. Danas se zovu pacijenti, i pet puta ih je manje.

Devedesetih se neko sjetio da nije u redu da ovi ljudi nemaju mogućnost da javno kažu to što misle – krik sa krova, u stvari, traži uho na drugom krovu. Kako traženje uha ponekad odere grlo, kupljena je i instalirana radio stanica preko koje bi se glas internosa čuo sa druge strane zidova. Predajnik nije naročito jak tako da signal pokriva samo nekoliko okolnih četvrti, dovoljno da oni koji učestvuju u programu znaju da ih neko sluša. Stvar je postala hit i kopirana je na više mjesta u svijetu, uglavnom u društvima kojima nedostaje psihotičnih glasova u etru :)

Iako riječi loco (ludak) i locutor (spiker) nemaju zajednički korijen, dovoljno su slične da voditelja radija La Colifata (“Ludačica”) teško možete razlikovati od bilo kog kolege sa normalnog radija. Ipak, subotom od dva do sedam čitav komšiluk sluša 100,1 MHz očekujući da se nešto desi. Recimo, da voditeljka izjavi ljubav Huanu, bolničaru iz krila “B”, i izvini mu se što ga je u trpezariji gađala stolicom. Ili da baka Estela priča viceve. Ili da bilo ko komentariše politiku :)

To se rijetko dešava, ali slušaoci ne odustaju. Nisu ludi da propuste emisiju :)

One thought on “Glasovi sa radija

  1. cvetajeva kaže:

    plus je fenomenalno ilustrativan crtez :)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: