Metajedrez

U kafani “Dorrego” na uglu Defense i Umberta Prima na zidu stoji fotografija. Na njoj je scena iz te kafane – godina je 1974 a dva starca sjede za stolom. Stariji je već sasvim slijep, mlađi tek nagluv. Jedan se oslanja na štap, drugi na astal. Pod je u crno-bijelim pločicama pa scena podsjeća na šahovsku tablu i dvije poslednje figure na njoj.

Nisu govorili skoro dvadeset godina, osim u vidu polemike preko novina. Razlog – stariji se užasavao društvenog angažmana a bavljenje stvarima koje su “istinite” i “pravedne” za njega nije imalo mnogo smisla. Mlađi je ovakav stav odbacio kao buržoasko sebičarenje (naročito u haosu nastalom padom peronizma) i prekinuo komunikaciju. Prijatelji su ih nagovorili da se ponovo sretnu. Nemoguće je reći da li su na to pristali osjećajući da nema još mnogo vremena i da ostale figure polako nestaju sa table. Partija se svela na dva kralja – bez lavirinata, samo štap, sto i dvije stolice, brisan prostor.

Ponekad grupa turista uđe u kafanu i onaj radoznali baci pogled na okačene fotografije. “Ko je ovo sa Borhesom?”, pita šankera. Ovaj ga gleda kroz čašu koju upravo briše i koja mu neprijatno uvećava prezrivo oko  – “Koj’  ovaaaj s Booorhesom?” – imitira ga podrugljivo, i dodaje – “Zašto niko od vas ljudi ne zna kako izgleda Sabato?”

5 thoughts on “Metajedrez

 1. cvetajeva kaže:

  :))))) divno!

 2. Zita kaže:

  Prvi pasus je vec sve rekao… Saljem poljubac :*

 3. skitalica kaže:

  ova sahovska analogija je genijalna
  i poz iz Valpa!

 4. Brko kaže:

  Uf. Dobar;)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: