Callejero intelectual

Nedavno sam imao žustru i kulturnu raspravu sa callejerom (osoba koja živi i/ili radi na ulici) koji mi je uvaljivao novinu “Hecho en Bs. As.” koju izdaju nezaposleni umetnici i filosofi a pomaže Grad (so help them Grad:) – kao, kupovinom časopisa podržavam njihovu borbu (ili njihove ekstravagantne hobije i ko zna šta još:).

Pošto nije odustajao ( iako sam mu rekao da novi broj već imam), prebacih mu da nije u redu da gnjavi mene turistu a lokalcima nije ni prišao. Uvrijeđeno mi je odgovorio da prestanem da ga diskriminišem na socijalnoj osnovi, i da je to što pričam običan stereotip jer puno lokalaca ima mnogo više para od mene turiste, što dokazuje da on nije tu zbog para nego zbog svoje društvene uloge. Meni je taj argument izgledao vrlo potpun (i istinit, što se para tiče), te sam se izvinio i hitro skrenuo niz Bolivarovu (iako je tuda duže), a on je nastavio uz Defensu prema Plaza de Mayo, komentarišući sa prolaznicima moj grub stav i aroganciju prema nezavisnim izdavačkim nastojanjima.

Pomislio sam i kako ne znam mnogo zaposlenih u kulturi koji imaju vokabular kao ovaj callejero, ali tad sam ugledao McDonalds i naglo izgubio  zanimanje za jezičke finese.

One thought on “Callejero intelectual

  1. bloodymir kaže:

    Ja bih ga poslao u tri lijepe nase na cistom srpskohrvatskobosanskocrnogorskom, pa bi se mozda i on zapitao oko mog vokabulara (na 4 jezika odjednom-parallel processing), jer mu je prica suplja, a on se samo uvrijedio jer si mu ustvari rekao da je tezina ;)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: